Zapobieganie nawracającym kamieniom w idiopatycznej hiperkalciurii

Chciałbym zaproponować hipotezę, która może wyjaśniać ustalenia Borghi i in. (Wydanie 10 stycznia) .1 Dieta niskobiałkowa o niskiej zawartości soli, którą badali, mogła zmniejszyć stężenie moczanu jednonodowego w moczu. Wzrost moczanu monosodowego w moczu może sprzyjać heterogennemu zarodkowaniu kamieni szczawianu wapnia.2 Dieta o niskiej zawartości sodu zmniejszyłaby względne stężenie moczanu monosodu, 3, a dieta niskobiałkowa spowodowałaby zmniejszenie stężenia kwasu moczowego w moczu i zwiększenie ilości moczu. stężenie cytrynianu .4,5 Cytrynian w moczu zwiększa rozpuszczalność kwasu moczowego i hamuje tworzenie się kamieni szczawianu wapnia. Rozważania te można by łatwo rozwiązać, gdyby autorzy uwzględnili w swoich danych wartości moczu, cytrynianu, pH i zawartości produktu moczanu sodu w moczu.
Ważnym czynnikiem jest hypernatriuria wyjściowa pacjenta. Średnie wartości sodu w moczu na linii podstawowej były około 130 do 140 procent wyższe niż normalnie i były nawet znacznie wyższe niż wartości w innych kohortach pacjentów z kamieniami wapniowymi.6 Byłoby interesujące dowiedzieć się, jak pacjenci z normalnym (lub wysokim ) stężenie sodu w moczu na linii podstawowej byłoby korzystne dla diety niskosodowej. Można przypuszczać, że czerpaliby oni mniej korzyści z diety niskosodowej, niskobiałkowej, normalnej wapnia niż pacjenci opisani w tym ważnym badaniu.
Joel Teichman, MD
University of Texas Health Science Center, San Antonio, TX 78229-3900
[email protected] edu
6 Referencje1. Borghi L, Schianchi T, Meschi T, i in. Porównanie dwóch diet w zapobieganiu nawracającym kamieniom w idiopatycznej hiperkalciurii. N Engl J Med 2002; 346: 77-84
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Ryall RL, Grover PK, Marshall VR. Kamienie moczu i wapnia – podnosząc kroplę rtęci palcami. Am J Kidney Dis 1991; 17: 426-430
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Sakhaee K, Harvey JA, Padalino PK, Whitson P, Pak CY. Potencjalna rola nadużywania soli w ryzyku powstawania kamieni nerkowych. J Urol 1993; 150: 310-312
Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Pak CYC, Barilla DE, Holt K, Brinkley L, Tolentino R, Zerwekh JE. Wpływ doustnego obciążenia purynowego i allopurinolu na krystalizację soli wapniowych w moczu u pacjentów z hiperurykosmozową kamicą wapniową. Am J Med 1978; 65: 593-599
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Giannini S, Nobile M, Sartori L i in. Ostre efekty umiarkowanego ograniczenia białka w diecie u pacjentów z idiopatyczną hiperkalciurią i kamicą nerkową. Am J Clin Nutr 1999; 69: 267-271
Web of Science MedlineGoogle Scholar
6. Trinchieri A, Mandressi A, Luongo P, Longo G, Pisani E. Wpływ diety na czynniki ryzyka chorób dróg moczowych na kamienie u zdrowych osób i idiopatycznych kamicy wapniowej nerek. Br J Urol 1991; 67: 230-236
Crossref MedlineGoogle Scholar
Zalety długotrwałej diety niskobiałkowej o niskiej zawartości soli i prawidłowego wapnia są dobrze udokumentowane w artykule autorstwa Borghi i wsp., Którego wyniki rozszerzają się na krótkoterminowy schemat, który moi koledzy i ja wykazaliśmy w 1982 r. W badaniu bardziej umiarkowane ograniczenie soli (80 mmol dziennie) .1
Skupiamy się raczej na jonie sodu niż na jonie chlorkowym Początkowo stało się to oczywiste, gdy pacjent cierpiący na cystynurię, który dziennie przyjmował więcej niż 300 meq wodorowęglanu sodu, miał utrzymującą się normokalcemię. W kolejnych badaniach równowagi metabolicznej porównywano równomolowy roztwór chlorku sodu i wodorowęglanu sodu, utrzymując stałą zawartość wapnia w diecie. Wyniki pokazały, że spożycie chlorków zamiast spożycia sodu było głównym czynnikiem decydującym o wydalaniu wapnia z moczem u pacjentów, u których utworzyły się kamienie.
Ponieważ chlorek jest zwykle spożywany w postaci chlorku sodu, wyniki można traktować w prostych kategoriach terapeutycznych jako rozróżnienie bez różnicy, chociaż nie w przypadku choroby kamienia z wieloma przyczynami2, a nie w szerszej sferze funkcji cewek nerkowych i dysfunkcja. Tiazydowy efekt oszczędzający wapń w moczu i kontrastujące działanie zwapniające furosemidu mogą być również odzwierciedleniem takiego połączenia chloru z wapniem w nefronie.
FP Muldowney, MD
5 Shrewsbury Rd., Dublin 4, Irlandia
[email protected] indigo.ie
2 Referencje1. Muldowney FP, Freaney R, Moloney MF. Znaczenie sodu w diecie w zespole hiperkalciurii. Kidney Int 1982; 22: 292-296
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Muldowney FP, Freaney R, Barnes E. Chlorek diety i wapń w moczu w chorobie kamieni. QJM 1994; 87: 501-509
MedlineGoogle Scholar
Jak zauważa Bushinsky w swoim artykule wstępnym (wydanie z 10 stycznia), porównanie diety niskowapniowej z dietą normalnego wapnia zawierającą identyczne ilości mięsa i soli byłoby konieczne do bezpośredniego zbadania wpływu wapnia spożywczego na tworzenie się kamienia . Takie badanie2 przeprowadziliśmy, oceniając prawdopodobieństwo powstania kamieni (podejście opisane przez Robertsona i wsp. 3) u 17 pacjentów z kamicą i idiopatyczną hiperkalciurią, po pierwsze, podczas gdy otrzymywali oni swoją zwykłą dietę, a następnie podczas połączonego ograniczenia wapnia i szczawianu bez zmiany. w spożyciu mięsa lub soli, i nie stwierdziliśmy zmniejszenia prawdopodobieństwa powstawania kamieni.4 To odkrycie sugeruje, że w badaniu Borghi i wsp., połączone ograniczenie wapnia i szczawianu miało neutralny efekt terapeutyczny, ale główny efekt terapeutyczny był spowodowany do ograniczenia mięsa i soli.
Długoterminowe obniżenie poziomu oksalurii przy normalnej diecie wapniowej nie mogło być spowodowane długoterminowym zwiększeniem dostępności wapnia w świetle jelita, gdzie może on tworzyć niewchłanialny kompleks ze szczawianem, ponieważ spożycie wapnia nie wzrosło . Co najwyżej można wysunąć hipotezę, że nastąpił przejściowy wzrost dostępności wapnia w świetle jelita z powodu zmniejszonego spożycia soli i mięsa. Istotnie, wiadomo, że te modyfikacje diety zmniejszają kalciurię, a zatem prawdopodobnie zwiększają poziom zjonizowanego wapnia w osoczu i zmniejszają wydzielanie parathormonu i syntezę kalcytriolu, przy czym ten ostatni zmniejsza wchłanianie wapnia z jelit. Jednak te zjawiska można uznać za przejściowe z powodu osadzania się wapnia w kości ze względu na niższy poziom parathormonu i alkalizację. Dlatego proponujemy, że główną przyczyną trwałego spadku oksalurii jest ograniczenie mięsa, zgodnie z wysoką wrażliwością idiopatycznego tworzenia się kamienia wapniowego na działanie oksaluryczne mięsa.4,5
Pierre Bataille, MD
Claire Presne, MD
Albert Fournier, MD
Center Hospitalier Universitaire d Amiens, 80054 Amiens CEDEX 1, Francja
fournier. [email protected] fr
5 Referencje1 Bushinsky DA. Nawracająca hiperkalciuryczna kamica nerkowa – czy dieta pomaga. N Engl J Med
[patrz też: napęd psychoruchowy, wiązki przewodzące, triamcynolon ]
[więcej w: triamcynolon, pogotowie stomatologiczne elbląg, charakteropatia ]